Ohjeita ongelmatilanteisiin

Nukahdin piilolinssit silmissä. Mitä minun pitäisi tehdä?

Jos olet nukkunut sellaisilla piilolinsseillä, joita ei ole siihen tarkoitettu, älä poista linssejä heti herättyäsi. Nukkuessasi linssit voivat kuivua silmiisi, ja niiden poistaminen heti herättyäsi on todennäköisesti vaikeaa. Riskinä on, että linssi voi jopa rikkoontua silmääsi tai saatat vahingoittaa silmän sarveiskalvoa yrittäessäsi poistaa kuivahtanutta linssiä.

Ota rauhallisesti, anna linssien olla silmissäsi ainakin 30 minuuttia heräämisen jälkeen. Räpyttele silmiäsi sinä aikana normaalia enemmän. Monesti muutaman ylimääräisen vesilasillisen juominen auttaa myös kehoa saamaan kosteutta silmiin. Kostutustippojen tai piilolinssien hoitonesteen tiputtaminen silmään nopeuttaa piilolinssin kostumista. Poista linssit mahdollisimman varovasti – yleensä linssit saa pois kotikonstein, kunhan niitä ei yritä heti poistaa kuivista silmistä. Tarvittaessa ota yhteyttä optikkoosi ja pyydä apua linssien poistamiseksi.

Mikäli nukahdat linssit silmissä usein, kannattaa vaihtaa linssityyppi sellaiseen, joka on tarkoitettu ympärivuorokautiseen käyttöön ja jonka kanssa nukkuminen on turvallista. Lisätietoa näistä linsseistä saat piilolinssioptikoltasi sekä kohdasta Jatkuvakäyttöiset piilolinssit.

Silmissäni tuntuu ärsytystä ja/tai silmäni punoittavat. Miten toimin?

Piilolinssien käyttö on syytä keskeyttää, jos näössä esiintyy epätarkkuutta tai silmissä on punoitusta tai ärsytystä. Poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos oireet ilmestyvät yllättäen, eikä vastaavia oireita ole aiemmin esiintynyt, voi kyseessä olla:

  • likainen linssi
  • rikkonainen linssi
  • linssi väärinpäin silmässä
  • tulehtunut silmä

Piilolinssi katosi silmääni. Mikä avuksi?

Linssi ei voi kokonaan kadota silmään, koska silmä on anatomisesti rakennettu siten, että se on tavallaan kuin pussi - silmän taakse ei pääse liikkumaan mitään vierasesineitä vaan sidekalvo kiertää silmän sisällä estäen ylimääräisten esineiden joutumisen niille kuulumattomiin paikkoihin. Joskus piilolinssi voi kääntyä mutkalle tai mennä nimensä mukaisesti piiloon esimerkiksi silmäluomen alle.

Ota rauhallisesti. On hyvä aloittaa hieromalla sormella luomen päältä kevyesti nenään päin. Todennäköisesti tämä aiheuttaa sen, että linssi siirtyy silmäkulmaan, josta se on helppo poistaa. Voit myös huuhdella silmää kostutustipoilla tai runsaalla vedellä silmien ollessa auki. Tällöin linssi huuhtoutuu helposti pois. Muistathan puhdistaa linssin ennen seuraavaa käyttökertaa, mikäli linssi ei ole kertakäyttöinen. Jos et onnistu poistamaan linssiä, ota yhteys optikkoomme.