Piilolinssien hoito

Kertakäyttölinssit vaihdetaan aina uusiin käytön jälkeen. Kaikki muut piilolinssityypit täytyy puhdistaa ja desinfioida käytön jälkeen. Nykyaikaisten piilolinssien hoitaminen on kuitenkin helppoa, ja siihen riittää useimmiten yksi neste, jolla voi tehdä puhdistuksen, huuhtelun ja desinfioinnin.

Käytä piilolinssiesi hoitamiseen optikkosi suosittelemaa piilolinssinestettä ja noudata aina hänen antamia hoito-ohjeita. Huomioithan, että kaikki piilolinssinesteet eivät sovellu kaikille silmille ja kaikille piilolinssityypeille.

Piilolinssien puhdistus

Älä koskaan käytä piilolinssien säilyttämiseen vesijohtovettä, vaan niille tarkoitettuja piilolinssinesteitä. Tarkat piilolinssinestekohtaiset käyttöohjeet löydät nestepullon kyljestä.

Pese kädet huolellisesti aina ennen piilolinssien käsittelyä. Poista linssi silmästä ja aseta se kämmenelle. Kaada linssin päälle runsaasti puhdistusnestettä ja hankaa linssiä sormella noin 10 sekuntia molemmilta puolilta (mekaaninen puhdistus).

Kaada neste pois kämmeneltä ja huuhtele linssit vielä puhtaalla puhdistusnesteellä. Tämän jälkeen laita linssit piilolinssikoteloon, jossa on puhdas, vastavaihdettu neste. Huolehdi, että nestettä on kotelossa aina riittävän paljon, jotta piilolinssit varmasti peittyvät kokonaan.

Mikäli pidät pidempää taukoa piilolinssien käytössä, tulee piilolinssikotelon neste vaihtaa vähintään kahden viikon välein. Älä silti koskaan ylitä piilolinssin suositeltua vaihtoväliä, vaikka et pitäisikään piilolinssiä silmässäsi päivittäisessä käytössä. Piilolinssin sallittu käyttöaika lasketaan aina piilolinssipakkauksen avaamisesta lähtien.

Huomioi piilolinssinesteen neutraloitumisaika, mikäli käytät vetyperoksidinestettä piilolinssiesi puhdistuksessa. Muiden nesteiden kanssa ei neutraloitumisajoista tarvitse huolehtia. Lisätietoja saat myös piilolinssioptikoltasi.

Piilolinssien säilytys ja säilytyskotelon puhdistus

Ennen kuin otat piilolinssit pois silmistäsi, täytä säilytyskotelo piilolinssinesteellä siten, että linssit peittyvät varmasti nesteeseen. Huolehdi, ettei piilolinssinestepullon kärki kosketa sormia tai säilytyskoteloa. Tämän jälkeen poista linssit silmistäsi (noudata optikkosi antamia käyttöohjeita) ja aseta ne puhdistusnesteellä täytettyyn puhtaaseen säilytyskoteloon. Sulje säilytyskotelon korkit tiiviisti.

Kun otat jälleen piilolinssit käyttöön, pese kädet ensiksi. Tämän jälkeen avaa säilytyskotelo ja aseta linssit silmiisi. Tarvittaessa voit huuhtoa linssejä puhdistusnesteellä ennen silmään laittoa. Kaada ylimääräinen neste säilytyskotelosta viemäriin ja anna kotelon kuivua ylösalaisin käännettynä paperin päällä muutaman minuutin ajan. Koteloiden kuivuttua, sulje niiden korkit tiiviisti.

Muista aina vaihtaa puhdas neste seuraavalla käyttökerralla. Vaihda kotelo säännöllisesti, ettei siihen ehdi pesiytyä bakteereja. Ota aina käyttöösi uusi kotelo, kun avaat uuden piilolinssinestepullon.