Tarvitsenko silmälasit?
Tunnista huono näkö!

Kokosimme avuksesi oppaan heikentyneen näön oireiden tunnistamiseen ja yleisen termistön ymmärtämiseen. Huomioithan, että oireet ovat aina yksilöllisiä, eikä sinulla tarvitse olla kaikkia listattuja oireita.

kuva näöntarkastuksestakuva näöntarkastuksesta

Tunnista huonon näön oireet

Television tekstitystä lukiessa täytyy siristää silmiä, liikenteessä kylttien lukeminen on hankalaa tai puhelinta täytyy viedä kauemmas, jotta näytöltä näkee lukea. Nämä tilanteet ovat tavallisimpia merkkejä siitä, että näkeminen on heikentynyt. Aina heikentyneen näön oireita ei kuitenkaan ole aivan näin helppoa tunnistaa. 

Yleisimmät syyt, jolloin
kannattaa varata aika optikolle:

1. Et näe hyvin kauas 

Tuntuuko televisio-ohjelmien tekstityksen lukeminen pinnistelyltä tai täytyykö silmiä siristää liikenteessä kylttien lukemista varten? Tai opiskelija - istutko aina eturiviin, koska et muuten näe taululle? 

2. Et näe hyvin lähelle

Tuntuuko lähelle katsominen työläältä? Täytyykö sinun siirtää kännykkää kauemmas, jotta ruudulla oleva teksti terävöityy? Näkö saattaa myös olla ajoittain sumea ja tarkentua viiveellä tai kaikkeen lähityöskentelyyn on hankala keskittyä ja päätä särkee usein.

3. Päätä särkee usein

Yksityiskohtien näkeminen eri etäisyyksiltä on vaikeaa. Tienviittoja tai kirjaa lukiessa kirjainten taakse saattaa muodostua varjoja, jolloin kirjaimet saattavat sekoittua helposti toisiinsa. Katsetta voi olla vaikea pitää yhdellä rivillä ja joudut pinnistellä tarkentaaksesi katsetta.  

Ei huolta - me autamme sinua! 

Olipa kyseessä aikuinen, lapsi tai nuori, hyvä näkökyky on elämänlaatuun merkittävästi vaikuttava tekijä. Kuka tahansa voi kärsiä huonosta näöstä. Ikääntymisen lisäksi, silmien yksilöllinen rakenne ja erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat osaltaan näkemiseemme ja siksi onkin tärkeää tunnistaa näön heikkenemisen oireet ajoissa.  

Jos näkeminen tuntuu epämiellyttävältä tai hankalalta, päätä särkee usein tai marketin valmislaseilla näkemisestä ei meinaa tulla enää mitään - varaa aika optikolle! Koulutetut optikkomme ovat näönhuollon ammattilaisia jotka etsivät yhdessä myyjiemme kanssa juuri sinun tarpeisiisi ja budjettiisi sopivan ratkaisun.