Miten sininen valo vaikuttaa näköön?

Sinistä valoa on kaikkialla – päivän valossa ja suurimassa osassa lamppujen valoja. Sininen valo itsessään ei ole haitallista tai vaarallista. Päinvastoin; tarvitsemme sinistä valoa ylläpitääksemme luontaista terveyttä ja luonnollista päivärytmiä. Näkemiseen sininen valo saattaa kuitenkin vaikuttaa kuormittavalla tavalla. Sininen valo on valotyypeistä kaikkein kirkkain ja häikäisevin eli se pakottaa silmät työskentelemään huomattavasti kovemmin pitääkseen katseltavan kohteen tarkkana.   

 

Miksi sininen valo kuormittaa silmiä?

Sinisessä valossa on erilaisia aallonpituuksia niin kuin muissakin valoissa. Sinisen valon sinivioletti aallonpituus (laskennallisesti 400–455 nm) on kaikkein häikäisevin ja näkökokemusta eniten häiritsevä valotyyppi. Erityisesti lähityöskentelyssä, jossa silmät joutuvat jo muutenkin pinnistelemään, olisi hyvä kiinnittää huomiota sinivalo-olosuhteisiin. Kun silmät altistuvat pitkästi sinivioletille valolle, alkavat silmät ylikuormittua ja väsyä. 

Yleisimpiä silmien väsymisen oireita ovat:

 - Silmien punoitus

 - Silmien kuivuus

- Silmien kutina

- Silmien kirvely

- Päänsärky 

Mitä hyötyä on sinivalosuojasta?

Kun silmälasien linssipinnoitteessa on sinivioletin valon suodatus, saavat silmät tehdä paljon rennommin työtään. Silmät eivät kuormitu ja näkeminen on miellyttävää. Sinivioletin valon suodatus auttaa myös erottelemaan paremmin kontrasteja niin kirkkaissa valo-olosuhteissa kuin hämärässäkin. Jos kärsit väsyneiden silmien oireista tai tuntuu, että sisätiloissakin häikäistyt helposti, kannattaa sinivioletin valon suodatusta harkita silmälaseihisi.