Hajataitteisuus ja piilolinssit

Hajataitto eli astigmatismi menee usein sekaisin karsastuksen kanssa, mutta ne ovat kaksi eri asiaa. Hajataitteisuutta korjaavia piilolinssejä kutsutaan toisinaan myös toorisiksi piilolinsseiksi.

Hajataitteisuus tarkoittaa sitä, että silmän pinnan muoto ei ole täysin symmetrisen pyöreä, vaan siitä on erotettavissa kaksi pääakselia, joissa on eri voimakkuuden tarve. Näin ollen valo ei taitu yhteen pisteeseen tarkasti verkkokalvolla, vaan muodostuu kaksi epätarkkaa pistettä. Ilman hajataiton korjausta, pisteitä ei saada yhdistettyä ja nähty kuva jää epätarkaksi – muodostuu ikään kuin varjokuva, joka häiritsee näkemistä. Kun hajataiton korjaus on kohdallaan, saadaan molemmat pisteet taittumaan tarkasti verkkokalvolle ja kuva on jälleen tarkka ja miellyttävä katsella.

iWear active piilolinssitiWear active piilolinssit

Miten hajataittoa korjataan piilolinsseillä?

Hajataitteisuus on hyvin yleistä ja yleensä se korjataan silmälaseilla, jotta tarkkuus saadaan mahdollisimman hyväksi. Mitä suurempi hajataiton määrä (CYL) on, sitä tärkeämpää se on korjata myös piilolinsseissä. Nykyaikaisissa piilolinsseissä hajataiton korjauksen määrä onnistuu 2.25 dpt:iin asti helposti ja sitä suurempiakin hajataiton korjauksia on saatavilla, jopa yli 6 dpt:n tarpeeseen. Hajataiton akselisuunta (AX) puolestaan kertoo mihin astesuuntaan korjaus tarvitaan. Hajataiton suunta vaihtelee 0-180 asteen välillä.

Piilolinsseissä hajataiton korjaus hieman poikkeaa silmälasilinsseihin tehtävästä korjauksesta. Mahdollisia korjauksen määriä ei ole niin tiheällä välillä kuin silmälasilinsseissä. Piilolinsseissä yleensä korjauksen määrä on -0.75, -1.25, -1.75 tai -2.25 dpt:n suuruinen. Samoin akselisuuntia on yleensä 10 asteen välein tai suuremmissa voimakkuuksissa hieman harvemmassa.

Piilolinssi asetetaan silmän pintaan, joten se sijaitsee lähempänä silmää kuin silmälasilinssi, joka puolestaan on kiinni kehyksessä. Tästä syystä piilolinssiin tarvittavan korjauksen määrä voi poiketa silmälasireseptistä ja myös piilolinssin luonnollinen asemoituminen on yksilöllistä, ja näin ollen vaikuttaa esim. hajataiton korjauksen akselisuuntaan. Tärkeintä on kuitenkin aina käydä sovittamassa hajataittoa korjaavat piilolinssit optikolla, joka osaa katsoa juuri sinulle parhaiten toimivan voimakkuuden.

Nykyaikaiset hajataittoa korjaavat piilolinssit ovat rakenteeltaan hyvin vakaita, ja säilyttävät näön tarkkana. Normaalisti piilolinssi pyörähtää ja liikkuu silmässä räpsäytyksen yhteydessä, mutta hajataittoa korjaavat piilolinssit on saatu stabilisoitua siten, että ne säilyttävät halutun voimakkuusyhdistelmän erittäin hyvin käytössä.

Hajataittoa korjaavat kertakäyttöpiilolinssit eli tooriset piilolinssit

Hajataittoa korjaavat jatkuvakäyttöiset piilolinssit eli tooriset piilolinssit